Guam

Guam är en söderhavsö som ligger i den västra delen av Stilla havet. Ön är ett amerikanskt territorium sedan 1940-talet men har en väldigt internationell prägel. Här hittar man många japanska turister och den amerikanska militären. Guam är inte väldigt välkänt som resmål i västvärlden eller framförallt Europa, delvis för att det ligger så pass långt bort från allt fastland och därmed är det lite bökigt att ta sig dit. Detta gör ön till ett ganska häftigt resmål för européer då man blir relativt “ensam” om att ha varit där om man besöker ön.

Ön präglas av Chomorro-kulturen som är en kombination av amerikanska, spanska, filippinska, micronesiska och mexikanska traditioner. Dessa influenser manifesteras i det lokala språket Chamorro men även i dans, musik, havsnavigering, kök, fiskeri, sport, lekar, låtar och mode. Köket är tydligt influerad av spansk tradition och handel med bas av majs och inkluderar tortillas, tamales, atole och chilaquiles. Kulturen i största allmänhet och arkitekturen på ön återspeglar invånarnas Chamorro-traditioner. En attraktiv plats att besöka för en kulturell upplGuam_-_NASA_Earth_Observatoryevelse är Magellanfestivalen i Umatac i mars. Den polynesiska ursprungsbefolkningen Chamorros utgör omkring hälften av de cirka 150,000 människorna på ön.

Förutom en väldigt speciell kultur så finns det uppenbarligen en väldigt vacker natur på Guam. Då platsen är en ö i “Söderhavet” så finns det ingen brist på sol, värme och fina stränder. Om det finns en plats man måste besöka så är det Two Lovers Point. Denna plats är en brant klippa som symboliserar den sanna kärleken på ön. Enligt sägnen så var det två förälskade som inte kunde få varandra då flickan var bortlovad till en spansk kapten. Men hon var kär i en ung Chamorro som var väldigt stilig och välväxt och hade bruna ögon. När hennes fader fick vetskap om detta så ordnade han direkt ett bröllop med den spanska kaptenen. Istället för att gå på bröllopet smet flickan iväg till klippan där hon och sin älskade hade bestämt möte. De knöt ihop sina hår till en knut och kysstes en sista gång. Sedan hoppade de tillsammans utför den branta klippan ner i havet.