Island

Kanske en av de mer underskattade länderna i Europa vad det gäller resmål. Det pratas inte så förfärligt mycket om Island och det skrivs kanske inte överdrivet mycket om landet heller. Anledningen kanske är att det är ett av de minsta länderna i världen, men framförallt ett av de minsta i Europa. Med en befolkning på cirka 300,000 människor så gör det inte mycket väsen av sig i världen. Men detta betyder inte att man inte ska besöka denna plats, tvärtom faktiskt!

Islands natur är en av de vackraste i Europa. Med sina vulkaner och därmed sina varma källor i vilka man kan bada i året om, så blir Island ganska unikt. En form av varm eller het källa är en gejseiceland-921762_960_720r. Gejsrar är heta källor som i princip regelbundet slänger upp en stor fontän av vattenånga och kokande vatten. 12 mil utanför huvudstaden Reykjavik finns Islands mest kända gejsrar såsom Geysir och Strokkur. Strokkur kanske är den mest attraktiva att besöka då den bjuder på störst skådespel. Med några minuters mellanrum bildar den en stor bubbla av kokande vatten och spricker sedan upp i en fontän som kan bli så hög som 20 meter. Här kan man dessutom gå på bra restauranger och bo på hotell ifall man vill stanna över natten.

Islandshästar

Sedan får vi ju inte glömma islandshästarna. Här har vi något som Island är relativt känt för. Den starka Islandshästen har unika gångarter och ser väldigt vänlig ut vilket har bidragit till dess popularitet. Det finns en hel del arrangörer av ridturer med dessa hästar på Island och det rekommenderas varmt att prova på. Ofta kan dessa turer med hästarna vara av den längre sorten och kombineras med besök till de heta källorna och gejsrarna. Man tar även ofta med sig en hel flock på turen så att man kan rida på olika hästar.