Visby

Visby är en minst sagt säregen svensk stad och en av våra populäraste destinationer under sommaren. Utöver dess charm uppskattar även många av Visbys besökare närheten till den fantastiska naturen som Gotland erbjuder.

Visby är faktiskt en av Sveriges äldsta städer och dess ringmur vittnar om att staden en gång i tiden var en viktigt handelsstad. Idag är det det turism som är den i särklass viktigaste näringen i Visby men det finns även en del större företag som har placerat sina kontor här, exempelvis Svenska Spel. Visby har också en lång tradition när det gäller militären och har haft flera regementen men idag är dessa nedlagda.

När det gäller turismen är det Visbys charm i kombination med de vackra stränderna som lockar. För de som vill festa är Visby också ett fantastiskt alternativ och under sommarmånaderna är Kallbadhuset (kallat Kallis i folkmun) kanske hela Sveriges centrum för fest.

Visby

Centrala Visby under sommaren

Evenemang i Visby

Utöver den “vanliga turismen” lockar Visby mängder av besökare under diverse evenemang Nedan har vi valt att presentera ett mindre urval.

Almedalsveckan

Almedalsveckan i Visby är ett årligt evenemang där politiker, intresseorganisationer och sakkunniga samlas för att diskutera samhällsfrågor. Idag är detta ett mycket uppstyrt evenemang som lockar tusental besökare men från början var det betydligt mer informellt. Förlagan till Almedalsveckan var nämligen Olof Palmes tal här under 60-talet. Palme uppskattade nämligen att spendera sina somrar med familjen på Gotland och gjorde som vana att hålla tal i Almedalen under sin semester.

Än idag arrangeras Almedalsveckan under semestertider och för närvarande äger den rum under vecka 27.

Stockholmsveckan

Almedalsveckan är idag ett mycket väl arrangerat evenemang medans Stockholmsveckan är en helt informell vecka för fest i Visby. Namnet kommer från att mängder av Stockholmare kommer hit under denna vecka för att festa och hotellen blir i regel fullbokade av ungdomar som spenderar sina dagar på Kallis och kvällar på Visbys nattklubbar.

Stockholmsveckan är under vecka 29 och atmosfären i Visby är väldigt annorlunda under denna vecka i jämförelse med den mer uppstyrda Almedalsveckan.

Hotell i Visby

Visby är en relativt liten stad men utbudet av hotell är ändå bra. Hotellen i centrala Visby är i regel alltid fullbokade under sommarmånaderna och är du sent ute kan det vara knepigt med att hitta ett centralt boende. Gör du en sökning på “Hotell Visby” kommer du dock se att det finns gott om alternativ utanför ringmuren men även dessa blir inte sällan fullbokade under sommaren.

Numera finns det även goda alternativt till traditionella hotell. Många av Visby invånare väljer nämligen att lämna staden under de veckor trycket är som högst för att hyra ut sina bostäder. Tjänster som Airbnb och även Blocket har inte sällan mängder med alternativa boenden i Visby.

Så om du inte funnit ett ledigt hotell ska du definitivt utforska andra alternativ innan du ger upp.

Lycka till!